Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Daň sa bude platiť za stánky, kiosky aj podzemné garáže, prezident zákon podpísal

Daň sa bude platiť za stánky, kiosky aj podzemné garáže
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
17. septembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Úpravou prešlo aj ustanovenie predmetu dane za ubytovanie. Zákon zároveň zavádza obmedzenie pre správcov dane pri určovaní sadzby dane z pozemkov pre ornú pôdu, chmeľnice, vinice, ovocné sady, trvalé trávnaté porasty a lesné pozemky.

Novela dáva priestor mestám regulovať miestne dane 

Aktualizácia*

Prezident Andrej Kiska podpísal novelu zákona o miestnych daniach a poplatkoch zavádzajúcu možnosť platiť miestne dane za trafostanice a ďalšie stavby, ktoré doteraz neboli platené. Parlament schválil novelu zákona o miestnych daniach a poplatkoch ešte v septembri.

Do parlamentu ju predložili poslanci za Smer-SD, KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. Návrh zavádza možnosť platiť miestne dane za trafostanice a ďalšie stavby, ktoré doteraz neboli platené. Podľa jedného z predkladateľov Ľubomíra Petráka (Smer-SD) bude napríklad možnosť vyrubiť daň za stavby, ktoré slúžia na predaj, ako sú rôzne stánky či kiosky. Podľa doteraz platného zákona, keďže neboli pevne spojené so zemou, nemohli byť zdaňované.

Novela má zaviesť platbu za podzemné garáže

Pri nich sa stanoví výmera podľa najväčšej plochy ktoréhokoľvek z podzemných podlaží. Rovnako tak úpravou prešlo aj ustanovenie predmetu dane za ubytovanie, ktoré priamo v zákone reaguje na požiadavky aplikačnej praxe rozšírením zoznamu ubytovacích zariadení o rodinný dom, byt v bytovom dome, rodinnom dome alebo v stavbe slúžiacej na viaceré účely. Upravuje sa tiež platba pri zbere komunálneho odpadu.

Obmedzenie pri určovaní sadzby dane

Daň z ubytovania sa podľa novely nebude môcť vyberať od pacientov, ktorým kúpele poskytujú ústavnú zdravotnú starostlivosť. Novela zavádza obmedzenie pre správcov dane pri určovaní sadzby dane z pozemkov pre ornú pôdu, chmeľnice, vinice, ovocné sady, trvalé trávnaté porasty, lesné pozemky a rybníky s chovom rýb vo výške 5-násobku základnej ročnej sadzby dane a pre záhrady, stavebné pozemky a zastavané plochy a nádvoria vo výške 5-násobku nimi ustanovenej najnižšej ročnej sadzby dane z pozemkov pre tieto pozemky.

„Návrh sme konzultovali so ZMOS a Úniou miest Slovenska,“ konštatoval Petrák s tým, že snahou bolo vyriešiť čo najviac vecí. Podľa Petra Muránskeho z KDH strany, ktoré majú väzbu na prvý stupeň samosprávy, teda na komunálnu sféru a majú svojich starostov, by mali komunikovať v oblasti legislatívy. „Ide o flexibilitu pri riešení niektorých komplikovaných zákonov,“ povedal pre agentúru SITA. Muránsky upozornil, že obce mali doteraz problém pri vývoze odpadu, keď bolo potrebné preukazovať, či ten, kto má trvalý pobyt v obci, sa v nej aj zdržiava a teda mohla niekomu znížiť alebo odpustiť poplatok.

„V novele explicitne stanovujeme, aby mohla vyjsť v ústrety takémuto občanovi,“ povedal. Rovnako aj v prípade poplatkov za komunálny odpad pre osoby v určitej tiesni. „Navrhujeme, že obce môžu znížiť poplatok za odpad osobám starším ako 62 rokov,“ uviedol. 

Zákona vraj zlepšuje postavenie daňového subjektu

Samosprávy podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Jozefa Mikuša ukázali od roku 1990 svoju životaschopnosť. Ukázali, že vedia spravovať veci verejné. Preto je podľa neho potrebné počúvať názory samospráv pri vylepšovaní vzťahov medzi samosprávami a občanmi. „Návrh zákona vychádza zo skúseností a zlepšuje postavenie daňového subjektu,“ povedal Mikuš pre agentúru SITA. Podľa neho má byť novela pomocou samosprávam pri prenesených výkonoch štátnej správy a zlepšenom fungovaní hospodárenia. 

Žilinský primátor a poslanec NR SR za Smer-SD Igor Choma tvrdí, že návrh novely je iniciatívou zdola. „Novela dáva priestor mestám miestne dane regulovať a aj pomáhať,“ povedal pre agentúru SITA. Napríklad pri nocľažnom sa dáva samosprávam možnosť, aby bolo nižšie, ako je v súčasnosti stanovené zákonom. „Pre mňa ako primátora veľkého mesta je dôležitá úprava podzemných garáží,“ dodal. 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Dane

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X