Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Malým podnikom by pomohlo rodinné zdaňovanie

Fotobanka Pixmac
27. mája 2015 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

„Ide o to, aby sa rodina odbremenila od zložitostí pri podnikaní,“ vysvetlil prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.

Malým podnikateľom by tiež pomohli živnostenské licencie

Zlepšiť situáciu malých podnikov by mohlo rodinné zdaňovanie. Konštatoval to po sneme Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) jej prezident Vladimír Sirotka. „Rodinné zdaňovanie by malo chápať rodinu ako subjekt daňového práva. Ide o to, aby sa rodina odbremenila od zložitostí pri podnikaní,“ vysvetlil.

Z vlaňajšieho prieskumu asociácie vyplynula rodina ako základná ekonomická bunka. „Vzhľadom k tomu, že je v súčasnosti okolo 334 tisíc fyzických osôb podnikateľov a okolo 174 tisíc právnických osôb a 98 percent z toho je v oblasti mikropodnikov, tak nie je na Slovensku rodiny, ktorá by nemala vo svojom strede nejakého živnostníka, alebo rodinnú spoločnosť s ručením obmedzeným,“ povedal Sirotka.

Malým podnikateľom by podľa neho tiež pomohli živnostenské licencie, ktoré by jednou nanajvýš dvoma platbami zabezpečili splnenie daňovo-odvodových povinností.

Návrh zákona o rodinnom podnikaní v parlamente neprešiel

V rovnaký deň, ako SAMP prezentovalo svoje návrhy, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) v parlamente opätovne neuspelo so zavedením rodinného podnikania na Slovensku. Slovensko na rozdiel od väčšiny krajín Európskej únie podľa kresťanských demokratov nemá legislatívne upravené rodinné podnikanie ako tradičný spôsob podnikania pre členov rodín.

Zákon mal vytvoriť lepšie podmienky pre ekonomické zabezpečenie rodín, stabilný a dlhodobo udržateľný spôsob zamestnanosti a príjmu. Podľa opozičných zákonodarcov by mal odbremeniť sociálny systém štátu a znížiť podiel šedej ekonomiky. 

Kresťanskí demokrati navrhovali tri právne formy rodinného podnikania, a to rodinnú živnosť, farmu a obchodnú spoločnosť. Rodinná živnosť by mala byť rodinný podnik na báze živnosti, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať živnostenské oprávnenie.

eBooky:

Rodinná farma mala byť rodinný podnik na báze samostatne hospodáriaceho roľníka, na činnosti ktorého sa podieľajú minimálne dvaja členovia rodiny a najmenej jeden z členov rodiny musí mať osvedčenia o zápise do evidencie samostatne hospodáriacich roľníkov. Rodinná obchodná spoločnosť mala byť rodinnou obchodnou spoločnosťou s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť, v ktorej majú členovia rodiny nadpolovičnú väčšinu súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov základného imania spoločnosti a najmenej jeden z členov rodiny je členom štatutárneho orgánu alebo štatutárnym orgánom.

Podľa návrhu členmi rodiny sú príbuzní v priamom rade alebo súrodenci či manželia. Štát by takéto rodinné firmy podporoval daňovým zvýhodnením, nižšou administratívnou záťažou a jednoduchším prístupom k štartovaciemu kapitálu. 

Finančné zaťaženie malých a stredných podnikov a živnostníkov sa zvyšuje

Ako ďalej vyplynulo zo snemu SAMP, počas ostatných dvoch rokov sa naďalej zvyšuje finančné zaťaženie malých a stredných podnikov a živnostníkov. Dopady najviac pociťujú mikropodniky, malé rodinné podniky a podniky do deväť zamestnancov. Malý podnikateľ pociťuje podľa asociácie ďalší nárast odvodov, ceny práce a daňového zaťaženia, zvyšujú sa priame dane, miestne dane a poplatky.

Taktiež sa podľa SAMP nedarí znižovať administratívnu záťaž malých podnikov. Problémom sú aj časté zmeny Zákonníka práce, čo neprispieva k stabilizácii podnikateľského prostredia. 

Slovenská asociácia malých podnikov (SAMP) je organizácia, ktorá zastupuje malých podnikateľov. Jej vznik bol iniciovaný Európskou chartou malých podnikov. Svoju činnosť orientuje na priestor malých a stredných podnikateľov, so zreteľom na živnostníkov, samostatne zárobkovo činné osoby, podniky do 50 zamestnancov a rodinné podniky. Asociácia je registrovaná Ministerstvom vnútra SR od 7. júna 2002.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Chcem začať podnikaťPodnikam

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Dane

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X