Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Daňové úniky prepravcov majú obmedziť aj dynamické váhy

Daňové úniky prepravcov majú obmedziť aj dynamické váhy
Ilustračné foto SITA
28. januára 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Podľa novely cestného zákona, ktorá je účinná od začiatku tohto roka, má aj finančná správa oprávnenie vstupovať online do mýtneho systému. 

Počet hraničných priechodov pre kamiónovú dopravu by sa mal znížiť

Využívanie dynamického váženia nákladných vozidiel má obmedziť počet preťažených kamiónov na cestách a zároveň znížiť daňové úniky. Zavedenie tohto systému ministerstvo dopravy intenzívne pripravuje už niekoľko mesiacov. Ešte tohto roku sa tak prepojí mýtny systém s automatickými váhami zabudovanými v cestách, čo by malo zefektívniť nielen kontrolu mýtnych pravidiel, ale aj opatrenia proti daňovým podvodom. Ako v utorok povedal rezortný štátny tajomník Viktor Stromček, mýtny systém po úpravách od začiatku tohto roka umožňuje získavať informácie o kamiónoch aj na cestách II. a III. triedy. Vďaka tomu je podľa neho v spolupráci s finančnou správou možné výrazne obmedzovať pohyb kamiónov, ktoré sa zúčastňujú na podvodoch s daňou z pridanej hodnoty (DPH).
 

 
V súčasnosti je na cestách osadených 48 dynamických váh a rezort dopravy plánuje ich počet rozšíriť. „Na to, aby sme pokryli všetky cezhraničné priechody, je potrebné rozšíriť brány o štrnásť kusov a existujúce treba ešte doplniť o rozšírený modul dynamického váženia,“ priblížil Stromček. Počet hraničných priechodov pre kamiónovú dopravu by sa mal pritom znížiť. Pre dynamické váženie je podľa štátneho tajomníka prípustná 5-percentná odchýlka oproti stacionárnym váham. 
 
Projekt dynamických váh môže aj podľa finančnej správy zlepšiť situáciu pri dokazovaní daňových podvodov. „Vnímame to ako výrazný krok v spolupráci s ministerstvom dopravy pri boji s daňovými únikmi,“ informoval generálny riaditeľ sekcie daní a ciel finančnej správy Daniel Čech. Podľa novely cestného zákona, ktorá je účinná od začiatku tohto roka, má aj finančná správa oprávnenie vstupovať online do mýtneho systému. 
 

 
„V blízkej budúcnosti bude systém dopracovaný, aby bol prepojený s mýtnym systémom a vedeli údaje identifikovať s ŠPZ-kou nákladného vozidla,“ uviedol Stromček. Za preťažené kamióny podľa neho nie sú zodpovední vodiči, ale tí, čo ich nakladajú. „Sledujeme to, aby preťažené kamióny nejazdili po cestách, alebo v prípade, keď sa to týka daňových podvodov, aby boli stíhaní tí, ktorí sú za to zodpovední,“ dodal. 
 
Štandardom pri karuselových podvodoch je, že kamióny zvyknú jazdiť prázdne, alebo sa používajú rôzne iné metódy. „Pri dynamickom systéme váženia budeme schopní v spolupráci s ministerstvom dopravy efektívnejšie preukázať, že ide o neoprávnene nadmerný odpočet prípadne o daňový podvod,“ povedal Čech. Finančná správa vlani preverovala vyše 3 900 faktúr na prepravu napríklad do Maďarska, Poľska a Českej republiky s odpočtom DPH viac ako 350 mil. eur. Získavanie informácií o tom, či sa preprava naozaj uskutočnila, je podľa Čecha zdĺhavé. „Preto je pre nás veľmi dôležité, aby sme boli schopní práve s ministerstvom dopravy odhaliť prepravy, kedy môže ísť o karuselové podvody,“ dodal. Dôležité je tak čo najrýchlejšie získať informáciu o podvode pri preprave.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Dane

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X